Dem good ol’ days

Et spørgmål der popper op igen og igen, er spørgsmålet om, hvorvidt spil bare var bedre i gamle dage, da der ikke var alt den fokus på grafik, ydelse og realisme, som præger spillene i dag – og især markedsføringen af dem.

Well – min personlige mening er, at spil fra ‘gamle dage’ er præcis lige så gode eller dårlige, som de er i dag. Jeg har for nylig haft glæden af at anmelde en remake af et oldgammelt FPS fra 2001 – Serious Sam, og det overraskende var, hvor lidt den nye grafik faktisk betød. Den havde selvfølgelig fået et ordentligt nøk opad, men selve det bagvedliggende spil var helt det samme, og efter 10 minutter var man ikke længere optaget af grafikken. Så var man overgået til abstraktionsniveauet, hvor grafikken i min opfattelse var reduceret til brikker og elementer i et gameplay der ikke længere var fæstet i en virkelighed, men havde sine egne regler og metoder.

Mange gode spil, har netop denne evne til at transcendere det grafiske udtryk. Har man spillet Call of Duty nok på multiplayer, jamen så reduceres det også her til et abstrakt taktisk spil, hvor det faktum at det er baseret på soldater i krig gradvist mister sin betydning over tid.

Derfor vil min påstand være, at i hvert fald for denne type spil – jamen så betyder det ikke noget hvor gamle de er. Det afgørende er kvaliteten af det abstrakte gameplay der ligger bag. I hvert fald i det lange løb. Selvfølgelig vil der også være spil der sælger sig på at efterabe virkeligheden, som ikke kan beskrives med denne metode….. men dem må jeg kigge på en anden dag 🙂

For de interesserede, kan min fulde anmeldelse af Serious Sam HD læses på Eurogamer.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s