Kane & Lynch i videoland

Jeg havde forleden fornøjelsen af både at anmelde IO’s seneste frembringelse, Kane & Lynch 2, og kort efter interviewe spillets Art Director, Rasmus Poulsen, om baggrunden for den ret specielle hjemmevideo-inspirerede grafiske stil, som spillet byder på.

Jeg synes egentlig det er en ret fed beslutning de har taget, om at gøre den grafiske stil uperfekt. Som Rasmus selv udlagde det under interviewet, så synes han netop at det var fedt at der var noget mudret og uklart i det grafiske udtryk, fordi spilleren så selv blev nødt til at tolke og stykke spiluniverset sammen ud fra ukomplette oplysninger.  Og det er jeg dybest set enig i. Måske er vi endelig ved at nå så langt, at det bliver mere almindeligt at ikke automatisk gå efter et udtryk der er så perfekt som muligt. Som da naivistiske malere i starten af 1900-tallet begyndte med vilje at ignorere den perspektivlære der var bygget op over de seneste 500 år.

Jeg siger ikke at Kane & Lynch 2 er et kunstnerisk tigerspring, der indvarsler en ny tid. For jeg tror at udviklingen kommer til at være mere glidende i spilverdenen. Især fordi der allere er en del stilistiske eksperimenter derude, og også fordi at så ekstrem er den grafiske stil i K&L2 heller ikke. Men et lille sundhedstegn synes jeg godt det kunne være.

Desværre lever hele spillet ikke op til det grafiske mod, som min anmeldelse også bærer præg af. En detalje som andre også har lagt mærke til. Ikke mindst på spiludvikling.dk, hvor spillet har givet yderligere næring til den opfattelse nogen har om, at det generelt er grafisk orienterede personer der sidder på flæsket og tager beslutningerne på IO Interactive. Om det er sandt kan jeg ikke vide noget om, men jeg kan i hvert fald læne mig op ad min egen opfattelse, som er at det netop er det grafiske udtryk der er dette spils ‘claim to fame’.

IO selv mener at deres spil er så kontroversielt og anderledes at det skiller vandene, og at det er derfor at karaktergennemsnittet ligger et sted i midten. Det ved jeg nu ikke om jeg tror på. Jeg synes de fleste anmeldelser er gode til at rose spillet for den grafiske stil, men til gengæld har forbehold overfor det gameplay-mæssige. Men OK – hva faen skal de ellers sige. Det er nok det bedst mulige spin man kan putte på den modtagelse spillet har fået.

Og så er det iøvrigt ærgeligt at se, at der stadig er nogen der går rundt med et horn i siden på IO pga. Gerstmangate. Ikke fordi jeg ikke synes det er problematisk, hvis man ikke kan holde reklamer og redaktionelt stof adskilt. Især i en journalistgren der i forvejen er præget af alt for meget luderjournalistik. Men fordi IO er uden skyld i den måde, hvorpå deres moderselskab Eidos dengang måtte have eller ikke have gjort i nælderne.

Af rent nationalistiske årsager håber jeg naturligvis at spillet sælger et par millioner, men indtil videre fører Limbo altså.

2 thoughts on “Kane & Lynch i videoland

  1. Jeg er enig i at det ikke er en perle – men jeg synes ikke det er så slemt som det nogen steder er blevet gjort. Det er en shooter sat i et hårdt miljø, og nej det er ikke første gang vi har set det .. men alle spil kan jo for pokker ikke være nye på alle fronter. Det er en fin crime-shooter.

    Det jeg egentligt ville sige var at jeg spillede den co-op online, hvor spillet giver mulighed for at gennemleve story-mode historien sammen med en kammerat over nettet. Det virkede ret godt. Måske fordi man kunne snakke sig til et ekstra taktik. Den tekniske del af co-op spillet virkede perfekt og hvis man har en buddy der er med på spøgen er det lidt mere som at være med i en crime movie.

  2. Hej Bo

    Det er bestemt ikke et dårligt spil. Jeg tror at man skal have sig for øje, at Eurogamer generelt bedømmer de fleste spil lidt hårdere end andre steder. Eller rettere – at hele spektret af karakterer bliver brugt. I stedet for at alle spil ligger mellem 7 og 10 som på de fleste andre sites.

    Jeg var også tæt på at give spillet et 7-tal, men det missede min egen interne test. Jeg har det sådan, at hvis et spil skal have 7, så skal det være fordi jeg har lyst til at spille det mere, efter at jeg er færdig med anmeldelsen. Sådan havde jeg det ikke her. Det var en fin oplevelse, men jeg havde ikke trang til mere af det. Derfor.

    Når det så er sagt, så er spiloplevelser (ligesom alle andre oplevelser) subjektive. Men fedt at co-op har fungeret så godt for dig, og tak for at dele ud af din egen oplevelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s