USAs vicepræsident sætter spilindustrien i en slem kattepine

USAs vicepræsident, Joe Biden, har med sin invitation til film- og spilindustrien, om at deltage i en diskussion om mulige løsninger på skole-skydnings-problemerne i USA, placeret den amerikanske spilbranche i en ubehagelig klemme som de ikke kan komme ud af.

Biden er, af præsident Obama, blevet sat i spidsen for en task force, der skal undersøge, mulighederne for at stramme våbenlovgivningen, men vil også kigge voldelige film og computerspil efter i sømmene, og se om de spiller en rolle i skolemassakrene, som den nylige i Sandy Hook, og endelig skal Biden & Co også se nærmere på, om systemet for psykisk syge patienter fungerer godt nok.

Men hans invitation til spilindustrien udgør et alvorligt problem af typen “Damned if you do, damned if you don’t”. For hvis repræsentanter for spilindustrien tager mod invitationen, ja, så indrømmer de jo implicit at de bærer en del af ansvaret for skoleskydnings-massakrerne. men hvis de siger nej, risikerer de at blive anklaget for at være uansvarlige, og ikke ville anerkende deres skyld.

Derfor er spilindustrien nu i fuld gang med at se, om de kan finde en bagdør, så de kan slippe ud mellem de to negle de er fanget imellem. Entertainment Merchants Association, spildistributørernes brancheorganisation, har formuleret et fire sider langt brev, hvor de påpeger, at der for det første ikke er bevist, at der er en reel sammenhæng mellem voldelig opførsel i virkeligheden og voldelig opførsel i spil, og for det andet, at man forspilder en chance for at foretage nogen ændringer, der for alvor vil gøre noget ved problemet, hvis man vælger at sætte sit fokus på computerspillene.

Selv interesseorganisationen for spillerne, Entertainment Comsumers Association, har sendt et brev til Biden, hvori de beskriver, at det slet ikke er nødvendigt at indkalde spilindustrien til nogen samtale.

Desværre er det sandsynligvis allerede for sent, for mainstreammedierne har allerede taget fat i historien, og dermed vil kritikere let kunne rejse mistanke om urent trav, hvis spilindustrien pludselig skulle blive undtaget fra at stå til regnskab.

Om indkaldelsen af spilindustrien er et produkt af uvidenhed eller ej fra Bidens side, kan man af gode grunde ikke vide. Men jeg vil nok vurdere, at sandheden er, at voldelige computerspil, næppe bør vægtes på højde med våbenlovgivningen og dårlige forhold for psykiske patienter, når årsagerne til skolemassakrerne skal findes.Slet ikke, når det spil som får skylden for den seneste massakre, er et abstrakt rum-strategispil som Starcraft.

Men problemet er, at når pointen hele tiden bliver bragt op, selv som et spekulativt element, så bliver det ganske langsomt mere og mere et faktum, og mindre og mindre et åbent spørgsmål. Og NRA – National Rifle Association, der repræsenterer våbenlobbyens interesser, er heller ikke sene til at gribe chancen til, at give nogen andre skylden, så de våbenrestriktioner som de frygter, ikke bliver til virkelighed.

Kun en uge efter Sandy Hook-massakren, er NRAs vicepræsident Wayne LaPierre i færd med at placere aben et andet sted, end på våbenlobbyens skulder.

“Der eksisterer i dette land, desværre, en kynisk, korrupt og korrumperende skyggeindustri, som sælger og sår vold imod dens egen folk gennem onsindede voldelige computespil med navne som Bulletstorm, Grand Theft Auto, Mortal Kombat og Splatterhouse”, lød hans analyse.

Tak for kaffe, siger jeg bare. Spurgte man mig, ville jeg nok nærmere synes, at det var våbenindustrien der levede op til den ovenstående karakteristik. Ved samme anledning foreslog han også, at en national database over de psykisk syge, så man kunne holde bedre øje med dem. Det var åbenbart ikke bedre behandling, der var behov for.

Med spilindustriens inkludering, som en af de tre parter der, direkte eller indirekte, fra offentligt hold bliver pålagt skylden for skoleskydninger, er der desværre store chancer for, at spilindustrien ender som taberen, i hvad der let kan ende som et nulsumsspil. For Joe Biden og Obama-administrationen er nødt til at fremvise en eller anden form for resultat – helst kort efter at Obama tager præsidenteden, i forbindelse med sin anden valgperiode, hvilket finder sted den 20. januar. Og med våbenlobbyens enorme magt i USA, kunne det tyde på, at det kan ende med at være spilindustrien og de psykisk syge, der må stå for skud, når der skal præsenteres resultater i slutningen af januar.

At tanken om de voldelige spils ansvar allerede er plantet i folks bevidsthed, afslørede en undersøgelse for nyligt. 75 % af alle forældre mener, at voldelige spil er medansvarlige for vold i USA. Men tankevækkende er det også, at hele 92 % mener at mobning også bidrager til vold. Det kunne være at computerspillets interesseorganisationen skulle sende den til Biden, i stedet for alle de breve.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s