Nekrolog: Ryan Davis – Skaber af kæmpebomben

I går indløb den triste meddelelse om, at medstifteren af spilsitet Giantbomb, Ryan Davis, er død i en alder af kun 34 år. Og oven i købet kun en uge efter, at han var blevet gift.En trist nyhed, og også en usædvanlig nyhed. For det stadig meget unge spilmedie, er endnu uvant med, at koryfæer og profiler dør. De fleste af mediets hovedpersoner er simpelthen for unge endnu.

Jeg har selv været mangeårig lytter af både den tidligere Gamespot-podcast, og efterfølgende Giantbomb-podcasten, så jeg vil prøve at behandle den tragiske nyhed på min måde: med en nekrolog over Ryan Davis. Ikke kun ud fra, hvilken person har var, og hvilken relation jeg havde til ham, og det indhold han producerede. Men også ud fra den unikke position han optog i den spiljournalistiske verden.

Ryan Davis startede sin spiljournalistiske karriere på sitet Gamespot, hvor han fra år 2000 arbejdede som redaktør sammen med personer som Jeff Gerstman, Brad Shoemaker og Vinny Caravella stod i spidsen for spildækningen på et af de største spilsites i midten af sidste årti. Sammen med resten af redaktionen, med særlig vægt på de tre førnævnte, formåede han at opdyrke en stil, hvor der synes at være en anelse mere personlighed med i billedet, end man ellers normalt så på andre spilsites.

På den måde var Ryan Davis en af de første spiljournalister, som formåede at opdyrke det helt personlige element i sin journalistiske profil. Ikke mindst i de efterhånden galopperende populære Gamespot-podcasts opdyrkede han sammen med de andre deltagere en stil, hvor de personlige historier og anekdotiske fortællinger om forskellige læskedrikke fik tildelt lige så meget tid, som selve spildækningen.

Dette kunne naturligvis også kun lade sig gøre, fordi Davis havde en personlighed, som man gad lære at kende. Uperfekt og ikke nødvendigvis med holdninger man altid var enig med, men måske var det netop de nuancer og skævheder som gjorde, at man gad høre efter, uge efter uge. Og for mit eget vedkommende, og sikkert også mange andres, så var de personlige anekdoter også et indblik i en amerikansk dagligdag, som for mig stadig virker eksotisk og spændende.

I 2007 rammes Gamespot så af den berømte Gerstmann-gate. På mysisk vis bliver Davis kollega, Jeff Gerstmann, fyret, efter at have afleveret en halvlunken anmeldelse af IO Interactives Kane & Lynch. Efter sigende sker fyringen, fordi Gerstmann har nægtet at hæve karakteren for spillet, efter at IO Interactives ejer, Eidos, har truet med at trække en reklamekampagne for spillet tilbage fra Gamespot.

I hælene på Gerstmanns afgang tager også Davis sin afgang fra Gamespot i februar 2008. Han forklarede, at han blot så Gerstmanns fyring som et symptom på et større problem med ledelsen, og en kulmination på uheldige tendenser.

I hælene på Gerstmann og Davis følger også Alex Navarro, Brad Shoemaker og Vinny Caravella, der alle forlader Gamespot inden for kort tid. Folk som senere skal danne kernen i Davis nye spilside: Giantbomb.

Kort efter sin afgang fra Gamespot går Davis sammen med Jeff Gerstmann og begynder at optage en kortlived podcast ved navn Arrow Pointing Down. Kort tid efter går de sammen med firmaet Whiskey Media om at oprette en ny spilside. En spilside, som skulle være skræddersyet til deres egen opfattelse af, hvordan et spilsite burde være. Og i Juni 2008 åbner de så op for spilsiden Giantbomb.com, der kombinerer elementer af wiki-databaser med redaktionelt indhold.

Med Giantbomb får Davis en platform der passer perfekt til den journalistiske stil, som han udviklede, mens han stadig var hos Gamespot. En klart subjektiv stil, som lod ham og de andre skribenter boltre sig i subjektive oplevelser og beskrivelser, uden at være begrænset af krav om absolut objektivitet. Dermed var det også en spilside, hvor skribenterne personlighed brændte mere tydeligt igennem, end man så andre steder.

Giantbomb blev en kæmpe succes. Efter at have startet med 450.000 månedlige brugere i 2008 har sitet ifølge Quantcast nu et publikum på 2,2 mio. besøgende om måneden. Og i 2012 ender det hele der hvor det startede for Davis, da Giantbomb bliver solgt til CBS Interactive. Det samme firma, som ejer Gamespot, hvor Davis startede sin karriere. Forskellen denne gang er blot, at Davis nu var sin egen herre, og at Giantbomb fik lov til at forblive dem selv – med deres egne redaktionelle profil og styring.

Personligt kender jeg primært Ryan Davis fra de mange hundrede podcasts jeg har hørt med ham. Karakteristisk for ham var, at han dybest set var skidesjov at lytte til. Men under den humoristiske overfalde fornemmede man også, at der var en skarp hjerne, der vidste mere om, hvordan spilbranchen virker, end han normalt gav udtryk for. Men ind imellem var der øjeblikke, hvor det lynede fra det Davis’ske grundfjeld, og en bemærkning eller en kort redegørelse afslørede, at der var andet og mere end bare sjov og ballede i hans skæggede hoved.

Rent professionelt vil hans arv blive, at han som en af de få, formåede at kombinere en subjektiv personlig stil med noget der stadig lignede en ret dækkende behandling af spilmediet. Fra de mere klassiske medier som Gamespot og IGN bevægede han sig i retning af langt mere personlige indholdstyper som det Totalbiscuit og Mega64 laver, men stoppede et sted mellem de to poler. Hvor der var plads til både det personlige og subjektive, uden at det dermed blev smalt eller useriøst. Giantbomb var en redaktionel ramme, som kunne rumme den subjektive udfoldelse, uden at gå i stykker.

Han havde modet til at sige farvel til Gamespot for at gøre noget usikkert, men noget, som i sidste ende ville komme både ham selv og alle spilinteresserede til gode. I en verden fyldt med anonyme copy-paste skribenter var han en personlighed, som man følte man kendte, fordi han også tog noget af sig selv med ind i det han lavede. Mine ører vil savne hans stemme i de fremtidige podcasts fra Giantbomb.

1100088-ryan_finger[1]

Ryan Davis: 1979 – 2013

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s