All just a little bit of history repeating…

Så skal vi til det igen. Mainstreampressens nærmest årlige fejlfortolkning af, hvad det vil sige at spille computerspil, oftest med kraftig slagside mod billedet af den ensomme fede drengenørd, der trist sidder alene i skærmens blå lys – en sygeliggørelse af computerspil.

Screen Shot 2016-03-16 at 01.57.40

Danske børn er sjældnere sammen med vennerne i fritiden

Hjerneforsker: Computerspillende drenge risikerer at blive socialt handikappede

Anledningen er denne gang en undersøgelse fra WHO der viser, at danske drenge mellem 11 og 13 år, er dem i europa, der bruger mest tid på tv og computerspil. Det er jo hvad det er, og jeg vil heller ikke på nogen måde afvise, at der kan komme uheldige følgevirkninger af at spille for meget computer.

Der hvor kæden hopper af er, når man stiller modsætningsforhold op mellem det at spille spil, og det at være social. Mange af nyhedshistorierne baserer sig på netop denne vinkel, da samme undersøgelse også viser, at danske børn, både drenge og piger, ikke bruger så meget tid sammen med deres jævnaldrende. Eller – den rette beskrivelse er nok, at de ikke bruger så meget tid sammen i den fysiske verden.

For der er meget der tyder på, at netop spil og digitale medier er med til at sikre, at danske børn kan være sammen med deres jævnalderende alligevel. Det foregår bare digitalt i stedet for. Politiken sætter endda selv fokus på det med en overskrift som “Teenagepiger går direkte hjem fra skole, men er alligevel sammen,” eller en artikel som “Drenge får social gevinst ud af computerspil,” publiceret for mindre end et år siden.

Og endelig så kan man også stille spørgsmålstegn ved den kausalitet som artiklerne implicit eller åbenlyst antyder – at danske børn ikker er sammen med jævnaldrende, fordi de i stedet for spiller computer. Men i lyset af, at vi netop har gennemført en skolereform, der har gjort kraftigt indhug i børn- og teenageres fritid er det vel ikke så mærkeligt, at de har mindre tid til at være fysisk sammen med deres jævnaldrende.

Særligt kritisk må man dog stille sig over for Politikens brug af Albert Gjedde som ekspert og solokilde til deres artikel Hjerneforsker: Computerspillende drenge risikerer at blive socialt handikappede. For det første henviser både artikel og Gjedde selv til det stærkt tendentiøse DR2 Eksperimentet, som Bo Abrahamsen tidligere har gennemgået (og som desuden er en nærmest 1:1-kopi  den britiske Channel 4-udsendelse Jo Frost: Extreme Parental Guidance fra 2010). Men derudover har Gjedde sammen med Vibeke Manniche ved en tidligere lejlighed ligget i ordkrig med bl.a. forskere fra ITU.

Det betyder jo ikke automatisk, at Gjeddes forskning eller pointer er ugyldige. Men man burde måske nok mere behandle dem som et partsindlæg end  som en objektiv vurdering, og også få svar fra en forsker eller ekspert få den anden side af debatten.

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s